Det er dyrt å kjøpe bil i Norge, og da er det heller ikke så rart at mange ser etter en billigbil, altså en bil de kan kjøpe brukt til en rimelig penge. Tar du en titt på steder som finn.no, vil du se at det ligger mange biler til salgs der og det i mange ulike prisklasser. Er du på jakt etter en billigbil til under 50 000 kroner, krever dette at du gjør litt undersøkelser på forhånd. I tillegg bør du ta deg tid, ikke bare til å lete men også til å prøve eventuelle biler før du kjøper. Du kan ikke bare ta eieren ord over telefonen på at alt er som det skal.

Her kommer 10 gode tips til deg som skal ut å jakte på en billigbil. Det er faktisk mulig å finne en som kan gå under kategorien billig og kupp, men da må du, som allerede nevnt, gjøre din del av jobben på forhånd.

Tipsene til deg

Det første du må sjekke er EU-kontroll. Det vil si at bilens siste EU-godkjennelse skal være så fersk som overhodet mulig. EU-kontrollen viser at bilen har gjennomgått en test for trafikksikkerhet og dette gir deg en god indikasjon på om bilen holder en stund til eller ikke.

Det neste du må kontrollere er dekkene. Dekkene er det som av mange karakteriseres som bilens viktigste del, og det er kanskje ikke så rart.  Å kjøre rundt med dårlige dekk er rett og slett livsfarlig. Det er tross alt dekkene som bremser, styrer og gir bilen fremdrift. Må du kjøpe nye vinter- og / eller sommerdekk kan dette koste deg mye penger.

Vårt tredje tips handler om at du må tenke litt utenfor boksen. Du må våge å velge et merke som kanskje ikke er fullt så populært som andre. Resultatet er at du får en bil som både er nyere og som gir deg mye bil for pengene dine. Og det er jo nettopp det du ønsker deg mest, ikke sant? Har du 50 000 til rådighet vil dette gi deg en langt nyere årsmodell om du velger Kia i stedet for BMW.

Tips nummer fire handler om å se på bilens servicehistorikk. Må du sende bilen til reparasjon eller service med en gang du har kjøpt den, blir dette fort dyrt. Sjekk bilens servicehefte eller be om dokumentasjon på når den siste servicen ble utført. Sjekk også at du ikke må skifte registerreim eller lignende så fort du har fått bilen hjem.

Sikkerhet er viktig og spesielt når det kommer til bil. ABS-bremser og airbag er definitivt utstyr du vil at bilen din skal ha. Jo nyere årsmodell du finner, dess bedre er sikkerhetsutstyret som følger med bilen. Ikke glem å sjekke rust, som ofte er et ganske vanlig problem i forhold til gamle biler. Sjekk nederst på dørene, hjulhuset, og gulv. Det er nemlig her rusten viser seg først.

Tips nummer sju handler om prøvekjøring. Her skal du passe på flere ting. Starter motoren? Går den slik den skal, går bilen rett når du slipper rattet? Tar clutchen langt ute, kan det være et tegn på at den er så slitt at den må skiftes. Det betyr ekstra utgifter for deg.

Ikke glem å sjekke alle elektriske funksjoner, da det ikke er uvanlig med feil her. I tillegg er slike feil gjerne dyrt. Lyser det i noen varsellamper? Virker vindusviskere, spyler, varmeapparat, radio med mer?

Tips nummer ni dreier seg om at du ikke må la deg blende av vakre farger, kule stereoanlegg eller andre snertne detaljer. Vurder hele bilen under ett. Det aller siste tipset handler om noe vi nordmenn ikke er så flinke til. Det vi tenker på her er å prute. Gjør det på en hyggelig måte, men gjør det. Du kan faktisk ende opp med å spare en del penger!